tukor

Elgondolkodott már azon, miért imádják a lakberendezők és az építészek a tükröt? Mert olyan, mint a mesebeli varázsló láthatatlan köpönyege: a tükör egyrészt elrejt és becsap, másrészt mindent megmutat.

Az ember mindig imádta: a tükör ára valamikor az aranyéval vetekedett

Az ókorban a tükör különleges luxuscikk volt: az ókori Keleten fényesre csiszolt ezüst-, réz-, majd bronzlemezt használtak az emberi arcmás visszaadására. A korai tükrök hamar elhomályosultak, mivel a fémek a levegővel érintkezve oxidálódtak.

A ma is használt üvegtükör a 13. századi Muránóban született. Üveglapra hártyavékony ólomlemezt illesztettek, arra pedig higanyt öntöttek. A fémtükrökhöz képest kiváló képet eredményezett, ezért magas ára ellenére hamar világhírű lett. Ára az aranyéval vetekedett. A tükör egészen kis méretű volt, mert az üveget a középkorban még csak fúvással tudták előállítani.

A tüköripar akkor lendült fel igazán, amikor Franciaországban, a 17. század második felében, XIV. Lajos uralkodása alatt felfedezték az üveg öntését. Ezzel a módszerrel már nagyméretű tükröket is elő lehetett állítani. Az arisztokrata kastélyoknak, főúri palotáknak elmaradhatatlan kelléke lett. Népszerűsége ma sem kisebb.

 

7 dolog, amit csak a tükör tud

  • Látványosan növelni a teret. Ez az, amit a tükrökről mindenkinek elsőre beugrik. Tükrökkel elérhetjük, hogy egy kis helyiség nagyobbnak tűnjön: ha a tükör magassága megegyezik a szobáéval, akkor a padló és a plafon is tükröződni fog, azt a látszatot keltve, hogy a helyiség nagyobb, mint a valóságban.

tükör

 

  • Elrejteni azt, amit nem akarunk megmutatni. Szekrényre, bútorra, ajtóra, tolóajtóra szerelve a tükör elrejti a nemkívánt részleteket, és arra irányítja a figyelmet, amit hangsúlyozni szeretnénk.Visszatükrözni a fényt. Sötét szobák, nyomasztó hangulat? A tükör arra is jó, hogy megnöveljük az ablakok számát anélkül, hogy a falat kivágnánk.

világos szürke tükör

 

  • Lebegtetni a tárgyakat. Talán elsőre furcsán hangzik, de nem bűvésztrükkről van szó. Elsősorban fördőszobákban alkalmazott megoldás: az egyik falat teljesen tükör borítja, erre a falra szerelik fel a kagylót, vécécsészét. Természetesen egyik sem lebeg, csak a könnyed lebegés érzetét kelti.

tükör

 

  • Fényűzővé tenni teljesen hétköznapi tereket. A tükröket általában a fényvisszaverő képeségük miatt alkalmazzák, de remek kiegészítő is lehet belőle a szoba stílusához igazodva. Egy klasszikusan berendezett szobában például az antikolt tükör a helyiség fókuszpontja lehet.

tükör-glass4you

 

  • Praktikusnak lenni, ha arra van igény. Mi lenne praktikusabb egy nagyméretű tükörnél akkor, amikor reggel elhagyjuk a házat?

tükör

 

  • Megmutatni a rejtett világot. A tükrök nem csak a házban használhatóak, hanem a kertben is! Legyen az egy szobor vagy egy növény hátoldala, a tükör betekintést nyújt abba a világba, ami legtöbbször rejtve marad előttünk.

tükör-kert

 

A jól kiválasztott tükör nem csak fénnyel és térrel ajándékozza meg, de ezt rendkívül stílusosan teszi. 

 

tükör