uvegezes

Mit is tanultunk az iskolában az üvegről? Hogy törékeny, és emiatt nehéz szállítani, beszerelni és javítani. Egy kitört ablak szilánkjai úgy hullanak az utcára, mint megannyi guillotine. Hihetetlenül veszélyesek földrengések, bombatámadások esetén. Számtalan fotón láttuk már, hogy háborús övezetekben ragasztószalaggal húzzák be az ablaküvegeket, hogy azok ne tudjanak szilánkosra törni.

Ha ez így van, miért olyan népszerű a mai napig az üvegezés? Miért nem cseréljük le az üveget valamilyen más anyagra, például átlátszó műanyagra? Veszélytelenebb, valószínűleg olcsóbb is lenne.

3 jelentős oka van annak, hogy az üvegezés a mai napig népszerűbb, mint a műanyagtáblás ablak

  1. Az üveg időtálló anyag. Ha nem törik el, az üveg évszázadokon át megőrzi kitűnő állapotát. Ellenálló a karcolásokkal szemben, ami a műanyagokra általában nem mondható el: nincs az a karcmentes védőréteggel ellátott átlátszó műanyag, ami felvehetné az üveggel a versenyt.

    uvegezes

  2. Merevség. Ez a tulajdonság különösen a nagy felületű, vékony üveglapok esetében fontos, amilyen az ablaküveg is. Ennek köszönhetően lehet keretbe fogni (ami maga az üvegezés), és ennek tulajdoníthatóak kitűnő optikai tulajdonságai is. Hasonló merevséget műanyag esetén csak jelentősen nagyobb vastagsággal lehetne elérni. Ami optikailag lényegesen rosszabb minőséget jelentene, és ár szempontjából sem lenne már kedvező.

    uvegezes

  3. Az üveg nem érzékeny az UV sugárzásra. A polimerek fényérzékenységével már mindannyian találkoztunk: egy idő után megsárgulnak és megrepednek.

    uvegezes

+1 ok: az üveg könnyen tisztítható, nem érzékeny a tisztítószerekre. A műanyagokról ez már nem mondható el, a vegyszerekkel szembeni ellenállóságuk középszerű.

tükör

Hogy is állunk a törékenységgel?

Az üveg esetében látványos technológiai fejlődés játszódott le az utóbbi évtizedekben. Ennek eredményeként az üveg teljesen újjászületett. Az üveggel szembeni hagyományos fenntartások (törékeny, veszélyes) már nem érvényesek az edzett üveg esetében! Az edzési folyamatnak köszönhetően ugyanis egy nagy szilárdságú biztonsági üveget kapunk, ami az esetleges törés során már nem szilánkosra, hanem morzsalékosra esik szét. Bár a morzslékba nem ajánlott beletenyerelni, de általában elmondható, hogy semmilyen sérülést nem okoz.

uvegezes

Az edzett üveg sokkal ellenállóbb a mechanikai hatásokkal (ütés, rázkódás), és jól tűri a hőmérséklet-változásokat is. A zuhanykabinok, kádparavánok, üvegajtók, üvegfalak azért biztonságosak, mert edzett üvegből készülnek. Az üveget ma már nyugodt szívvel lehet használni bárhol a lakásban.

 

Az üvegezés népszerűsége töretlen: egyre több lakásba kerül üvegajtó vagy épített zuhany. Önnek mi a legújabb projektje?