tukor

A tükrök teljesen új dimenziót nyitnak a kerttervezésben is, különösen, ha kis területű kertről van szó. A tükrök helyes használatával egy dupla akkora kert tágasságának érzetét lehet kelteni, meg lehet növelni a növényzet mennyiségét, és fényt vihetünk azokba a sarkokba is, amelyek eddig el voltak zárva a fény elől.

Milyen méretű tükrök használata ajánlott?

A szabad térben, kertben elhelyezett tükör mérete attól függ, hogy milyen hatást szeretnénk vele elérni. A tükröt elhelyezhetjük a falon ablakszerűen: olyan, mintha a falon túl folytatódna a kert. De használhatunk nagyméretű, földtől induló tükröt is, amivel egy átjárót varázsolunk a csupasz, unalmas falakra.

 

Hogyan hozzunk létre optikai illúziót?

Ha a tükröt optikai illúzió létrehozására akarjuk felhasználni, akkor nem árt tudnunk, hogy több dologra is oda kell figyelni. Elsősorban a tükör környezetére, a növényekre és az épített elemekre ‒ vagyis mindarra, ami tükröződni fog. Attól ugyanis, hogy kiteszünk egy tükröt a kertünkbe, még nem hozunk létre szemkápráztató látványosságot. Ha a tükör körül nincs semmi, akkor a visszatükröződés semmilyen hatást nem fog kelteni.

Egy tükör akkor lesz sikeres darabja a kertjének, ha gazdag növényzet veszi körül. A tükör környezetének élővilága összekeveredik a tükörképpel, csak a keretet észrevéve válik világossá, hogy tükörrel van dolgunk!

tukor

A jó kerti illúzió titka: keverje össze minél jobban a valós kerti elemeket a tükörképpel! Például, ha a kert végében, a falon elhelyez egy nagyméretű tükröt, ami átjárónak fog tűnni, akkor a képzeletbeli kapuhoz készítsen kövekből lépcsőt, hogy még tökéletesebb legyen az illúzió. A részletek, mint mindig, itt is nagyon fontosak.

Mit szólna egy kis tóhoz? A kerti vízfelület csábító megoldás, rendkívül pihentető ugyanis a látványa. Sajnos nem minden kertben lehet kialakítani. Jó hírünk van: egy vízszintesen elhelyezett tükörrel kerti tavat, medencét imitálhatunk.

tukor

Hogyan helyezzük el a tükröket a kertben?

A tükrök elhelyezése korántsem könnyű feladat. Amíg ugyanis a tükör a helyére nem kerül, nem tudhatjuk, mit fog visszatükrözni. Ezért is ajánlott több helyet is végigpróbálni, és csak több nap próba után dönteni az ideális helyet illetően.

tukor

Sehogyan sem találja a tükör legmegfelelőbb helyét? Szerencsére ebben a kerti játékban lehet csalni. Változtassa meg a tükörfelület szögét például egy fadarab beékelésével. Ez a kis trükk teljesen más tükörképet fog eredményezni.

 

Milyen típusú tükröt válasszon?

A kültéri tükrök kapcsán gyakran találkozni azzal a véleménnyel, hogy a házon kívül a legjobb akril vagy csiszolt acéllemez tükröt választani, mert ezek biztonságosabbak. Ezeknek az olcsóbb tükröknek azonban van egy nagy hátránya: a tükörkép minősége. Ha tökéletes optikai illúziót szeretne létrehozni, hagyományos tükörre lesz szüksége. Két dologra kell csupán ügyeljen: az esővíz ne tudjon beszivárogni a tükör rétegei közé, és arra, hogy a tükrök rögzítése ne károsodjon a kültéri használat miatt (pl. ragasztással rögzített tükrök esetén).

tukrok

 

Hol vásárolhatja meg?

Tükrök széles választékával várjuk Önöket, akár egyedi méretben is. Kérjen árajánlatot!